30.1.2024

Přírodě toho hodně dlužíme

Děti z včelařského kroužku v Mutěnicích se pod vedením Martina Hudcoviče společně schází už třetím rokem. Cílem kroužku není jen naučit školáky včelařit, během setkávání si vyzkouší například i jak zatlouct pár hřebíků a vyrobit tak rámek do úlu, jak zasadit strom nebo zaset kousek zahrádky květnatou loukou. Děti se tak učí nejen lásce ke včelám, ale k celé přírodě.

A protože každá činnost spojená se vzděláváním dětí a včelařením potřebuje svůj prostor, rozhodl se kroužek pořídit pro svou činnost starý kočovný vůz. Sehnat finance a pořídit vůz - to byl jen drobný začátek…

Celý loňský rok členové kroužku ve věku od osmi do čtrnácti let strávili rekonstruováním vozu. Děti byly pilné jako včeličky. Své úsilí tak mohly zúročit při slavnostním žehnání vozu za účasti veřejnosti, které se konalo 7. prosince 2023 na svátek svatého Ambrože, patrona včelařů.

Sen proměnit vůz z jedné poloviny na klubovnu a z druhé poloviny na včelín s osmi včelstvy a veškerým včelařským vybavením se tak po roce stal skutečností. „V průběhu roku jsme měli nejvíce brigád o sobotách, na podzim jsme pak dělali i přes týden po večerech, abychom termín svátku svatého Ambrože stihli. Na jaře jsme vůz nejdříve museli kompletně vyklidit, shodit střechu, staré dřevěné opláštění i rozpadlou podlahu, až zbyla jenom kovová kostra a podvozek. Pak jsme s dětmi v létě všechno okartáčovali a natřeli. K železné kostře jsme udělali nové dřevěné žebroví, na které jsme přišroubovali natřené dřevěné palubky. Před tím jsme s kamarády položili dřevěnou podlahu ze smrkových prken. Do toho se oplechovávala střecha se šesti světlíky. Bylo toho hodně, ale když máte šikovné pomocníky, tak jde práce od ruky. Zapojili se někteří rodiče, kamarádi a členové našeho včelařského spolku ZO ČSV Hodonín. Bez nich bychom včelařský vůz tak rychle neopravili. Nejvíc se to ale líbilo dětem,“ pochválil pracanty Martin Hudcovič, vedoucí včelařského kroužku, který funguje při ZŠ a MŠ Mutěnice.

Ani VHS Břeclav není včelařství lhostejné. „Přírodě toho hodně dlužíme. Nemůžeme zůstávat lhostejní u projektů zaměřených na včelařství a spolky, které děti učí, jak se chovat k přírodě a včelám s úctou. Kéž by bylo víc takových projektů,“ zhodnotil Vít Kučera, jednatel společnosti VHS Břeclav.

A proč zrovna podpora včelařství? Tvrzení, že bez včel by lidstvo vymřelo, není nadsázkou. Úloha včel při opylování rostlin je nezbytná pro tvorbu plodů a semen mnoha rostlin, včetně mnoha potravinových plodin. Pokud by včely vymizely, ztratily by se s nimi i rostliny závislé na opylování jako např. některé druhy ovoce, zeleniny, oříšků apod., což by mělo kaskádový efekt na celý ekosystém. Kromě opylování včely navíc pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu ekosystému a zajišťují pestrost a bohatost krajiny. To je jen stručný výčet důvodů, proč je ochrana včel klíčová pro životní prostředí.

„VHS Břeclav nám svým sponzorským darem velmi pomohlo při rekonstrukci vozu a jsme za tuto pomoc nesmírně vděční. Vůz je nyní umístěn v javorovém lesíku u mutěnické základní školy a bude využíván nejen pro potřeby včelařského kroužku, ale také k prezentaci významu včel a včelařství při výuce dětí z mateřských a základních škol,“ doplnil Martin Hudcovič, který sám včelaří od roku 2016.